Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht op 6 juli 2022 een werkbezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. Naast een rondleiding kreeg de Koning uitleg over de onderzoeksthema’s van het NIOO én nam hij deel aan een aantal praktische metingen en experimenten. Het NIOO-KNAW is partner van Onder het Maaiveld. 

Foto: Perro de Jong / NIOO-KNAW

Onderdeel van de rondleiding was ook een bezoek aan het nieuwe IJkcentrum voor de Bodem, dat inzicht geeft in wat een bodem tot een goede bodem maakt, en adviezen oplevert voor duurzame bodemverbeteringen. Samen met onderzoeker Paul Bodelier nam de Koning een gasmonster. In het chemisch-analytisch laboratorium werd dat gasmonster vervolgens geanalyseerd, en kreeg de Koning uitleg over oplossingen die de natuur kan bieden voor het klimaatprobleem. Het opslaan van koolstof in de bodem, bijvoorbeeld. Want dat voorkomt dat het de lucht in gaat als broeikasgas.

Lees meer over het bezoek van de Koning op de website van het NIOO-KNAW.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.