pygmee_family_in_the_sankuru_province_of_dr_congo

Maatschappelijke organisaties luiden noodklok na brute moord op inheemse groep in DR Congo

Maatschappelijke organisaties, waaronder IUCN NL, luiden de noodklok na de brute moord op 46 pygmeeën in een dorp in de Ituri-provincie in de Democratische Republiek Congo. De groep werd op 14 januari op brute wijze omgebracht om nog onbekende redenen. Onder de slachtoffers waren ook vrouwen, kinderen en ouderen.

Op 14 januari werden 46 pygmeeën in de Ituri-provincie in DR Congo op brute wijze onthoofd. Over de daders en het motief is nog geen duidelijkheid, al wordt er gespeculeerd dat het de daders om het grondgebied van deze stam te doen is.

Noodkreet aan Congolese president

De moord op deze inheemse groep leidt tot ontzetting en woede bij maatschappelijke organisaties over de hele wereld. 79 organisaties, waaronder IUCN NL en verschillende lokale partners in de Democratische Republiek Congo, ondertekenden daarom een noodkreet aan de Congolese president.

Rechten en veiligheid inheemse groepen waarborgen

Zij roepen hem op een einde te maken aan de onveiligheid in het Oosten van zijn land. De organisaties wijzen de president op de rechten van de inheemse bevolking, en zijn plicht om hen te beschermen. Met de brief vragen ze aandacht voor de toenemende onveiligheid van inheemse groepen en dringen aan op actie om de rechten en veiligheid van deze groepen te waarborgen.

Meer weten?

Tina Lain
niet langer werkzaam bij IUCN NL