Indonesische vrouwengroep verkoopt notenolie

Vrouwengroep in Indonesië verbetert inkomen dankzij notenolie

Het bos van de gemeenschap Indudur Nagari in West-Sumatra in Indonesië is rijk aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder de kemirinoot. Van kemirinoten kun je allerlei producten maken om de waarde te verhogen, zoals olie. Deze kans werd door de inwoners echter nog niet ten volle benut. Uni Mirna en vier andere vrouwen speelden hierop in.

In de bossen van de gemeenschap Indudur Nagari staan veel kemirinotenbomen. De verkoop van de noot leverde de vrouwen die ze oogsten echter relatief weinig op.    

Kans om inkomen te verhogen

Uni Mirna en vier andere vrouwen van vrouwengroep Indudur zagen een kans om hun inkomen te verhogen door olie te produceren van de noten. Dit ging niet over één nacht ijs. De meerderheid van de vrouwen was aanvankelijk niet overtuigd om hier veel tijd in te steken.

Notenolie op de markt

Dat weerhield Uni Mirna er echter niet van om het te proberen. De groep vrouwen kreeg training van een lokale universiteit en probeerde het maken van olie uit de noten onder de knie te krijgen. Ze werden hierbij ondersteund door onze partnerorganisatie WARSI, die ook de contacten tussen de lokale overheid en de vrouwengroep faciliteerde. Het initiatief is geslaagd; zeven vrouwengroepen produceren nu olie en de ‘Indudur’ olie heeft zijn weg naar de markt gevonden.

In deze video, geproduceerd door onze partnerorganisatie WARSI, laat Uni Mirna zien wat volhardendheid en het potentieel van bosproducten kan opleveren.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Meer weten?

Caspar Verwer
Senior Expert Nature Conservation