Simama ranger outpost at Edward Flats- Ishasha section within the Queen Elizabeth National Park Uganda

Ranger-standplaats maakt het verschil voor natuurbescherming langs de grens tussen Oeganda en DR Congo

Afgelopen vrijdag werd in het Queen Elizabeth National Park in Oeganda een nieuwe ranger-standplaats geopend: een belangrijke stap in de strijd tegen stroperij en illegale handel in wilde dieren. De standplaats kwam tot stand met steun van de Europese Unie, IUCN NL en IFAW en helpt rangers in het grensgebied van Oeganda en de Democratische Republiek Congo flora en fauna te beschermen tegen stropers.

Headerfoto: Simama ranger outpost at Edward Flats- Ishasha section within the Queen Elizabeth National Park Uganda

Het Nationale Park Queen Elizabeth is een van de populairste toeristische attracties van Oeganda. Er leven ruim 95 soorten zoogdieren, waaronder buffels, nijlpaarden, krokodillen, olifanten, luipaarden, leeuwen en chimpansees en meer dan 620 vogelsoorten. Het park maakt onderdeel uit van een grensoverschrijdend ecosysteem, dat ook het naastgelegen Nationale Park Virunga in DR Congo en verschillende beschermde bossen omvat.

Strategische locatie

Stroperij vormt een grote bedreiging voor het Nationale Park Queen Elizabeth, vooral ten Zuiden van het Edwardmeer, langs de grens met DR Congo. De nieuwe standplaats is daarom strategisch geplaatst in dat gebied, nabij een standplaats aan Congolese zijde. Daardoor kunnen parkwachters van de Nationale Parken Queen Elizabeth en Virunga beter samenwerken, grensoverschrijdende patrouilles uitvoeren en kennis delen. Zo kunnen zij effectiever optreden tegen illegale activiteiten in het grensgebied, dat vanuit beide landen vaak als oversteekplaats gebruikt wordt.

Mijlpaal in grensoverschrijdende samenwerking

‘Deze standplaats is een belangrijke mijlpaal in de grensoverschrijdende samenwerking om illegale activiteiten een halt toe te roepen en de veiligheid van zowel dieren als mensen te verbeteren,’ zegt Tina Lain, Senior Expert Environmental Justice bij IUCN NL.

Wildlife crime heeft een grote impact op de biodiversiteit en brengt de veiligheid van gemeenschappen in gevaar. Sinds 2018 werkt IUCN NL, met steun van de Europese Unie en samen met IFAW en Virunga National Park, aan het versterken van de grensoverschrijdende deelname van lokale gemeenschappen aan de bestrijding van illegale handel in wilde dieren in het Greater Virunga landschap en haar beschermde gebieden in Oeganda en DR Congo. Zo beogen we bij te dragen aan de stabilisatie, duurzame ontwikkeling en het beheer van dit belangrijke grensoverschrijdende natuurgebied.

Lain: ‘Het werk met de EU in het Greater Virunga-landschap heeft geholpen een brug te slaan tussen de Congolese en de Oegandese natuurautoriteiten, parkwachters en gemeenschappen. Het heeft de basis gelegd voor effectieve grensoverschrijdende samenwerking om stroperij en illegale handel in wilde dieren tegen te gaan.’

Vlag van de Europese Unie
Gefinancierd door de Europese Unie

Officiële opening

Op vrijdag 24 juli werd de nieuwe standplaats geïnaugureerd door de Oegandese natuurautoriteit, Uganda Wildlife Authority, in het bijzijn van de Minister van Toerisme en Natuur, Tom Butime, en Zijne Excellentie Attilio Pacifici, Europese Ambassadeur in Oeganda.

Dit artikel is tot stand gekomen met financiële steun van de Europese Unie. IUCN NL is als enige verantwoordelijk voor de inhoud; deze weerspiegelt niet noodzakelijk de visie van de Europese Unie.

Meer weten?