IUCN NL viert twee decennia landaankoop voor natuurbescherming

Dit najaar vieren we het 20-jarig jubileum van het IUCN NL landaankoopfonds. Met dank aan de Nationale Postcode Loterij hebben we daarmee sinds 2001 meer dan 100 ngo’s ondersteund en maar liefst 42.000 hectare natuur beschermd. Zo droegen we bij aan behoud van leefgebied voor tal van bedreigde diersoorten, zoals de bruine slingeraap, de Boliviaanse blauwkeelara en de jaguar. Vanaf 1 september delen we de mooiste verhalen uit 20 jaar landaankoopfonds.

Sinds 2001 helpt het landaankoopfonds natuurorganisaties in zuidelijke landen om bedreigde stukken natuur aan te kopen of te leasen, zodat het leefgebied van bedreigde soorten wordt uitgebreid. Marc Hoogeslag, senior expert natuurbehoud bij IUCN NL, vertelt: ‘Dankzij de jaarlijkse bijdrage van de Nationale Postcode Loterij hebben we de afgelopen 20 jaar maar liefst 135 projecten gesteund van meer dan 100 lokale ngo’s in 36 landen. Zij hebben in totaal 42.000 hectare aangekocht en dragen samen met lokale gemeenschappen zorg voor natuurbehoud.’

In nauw contact met lokale gemeenschappen

Het eigendom en de verantwoordelijkheid voor het aangekochte natuurgebied komt in handen van een lokale natuurorganisatie. Deze organisaties kennen de lokale context door en door en staan in nauw contact met de lokale gemeenschappen. ‘Deze lokale verankering is de beste manier om natuurbehoud voor de lange termijn te realiseren,’ vertelt Hoogeslag.

Dankzij het landaankoopfonds zijn heel wat successen behaald, zoals een veilige broedplaats voor de ernstig bedreigde blauwkeelara, een toevluchtsoord voor jaguars in Mexico en de spectaculaire come-back van het gouden leeuwaapje.

Met hart en ziel

Deze en andere verhalen zijn ter ere van het jubileum opgetekend en gebundeld in een rapport, dat op 1 september gepubliceerd wordt. ‘De publicatie vertelt de persoonlijke verhalen van de bevlogen natuurbeschermers die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud van bedreigde diersoorten en gaat in op de successen en uitdagingen waar zij voor staan.’

Jubileumpublicatie

De jubileumpublicatie is vanaf 1 september beschikbaar op de website van IUCN NL. Vanaf dat moment delen we ook wekelijks artikelen, foto’s en filmpjes met bijzondere verhalen uit 20 jaar landaankoopfonds.

Op de hoogte blijven?

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation