Headerfoto: © Stephanie Broekaerts / IUCN NL

Met steun van de Europese Unie werken KKI Warsi, Walhi, Aksi! en IUCN NL samen aan het project ‘CSOs Standing Shoulder to Shoulder in Defence of Forest Livelihoods’, dat drie provincies op het eiland Sumatra beslaat. Het doel is om ervoor te zorgen dat IP&LC’s in de provincies Jambi, Bengkulu en West Sumatra in staat zijn om op een inclusieve manier duurzaam bosbeheer uit te voeren, en dat de overheid tegelijkertijd passend beleid biedt om bestaansmiddelen te verbeteren en de duurzaamheid van de bossen te vergroten.

Om ontbossing tegen te gaan, heeft de Indonesische overheid verschillende beleidsmaatregelen geïmplementeerd. De overheid heeft bijvoorbeeld een Social Forestry (SF) programma, dat IP&LC’s 35 jaar lang beheer- en gebruiksrechten geeft over hun bosgebieden. Dit programma is niet alleen bedoeld om bossen te beschermen, maar ook om het welzijn van IP&LC’s te verbeteren. Door lokale belanghebbenden in staat te stellen het voortouw te nemen bij klimaatadaptatie, wordt ervoor gezorgd dat de stem van de gemeenschappen die het hardst geraakt worden door klimaatverandering wordt gehoord in besluitvorming die rechtstreeks van invloed is op hun levens en levensonderhoud.

De ambitie van het Shoulder to Shoulder programma is om een halt toe te roepen aan de sterke ontbossing als gevolg van (illegale) houtkap en mijnbouwactiviteiten, en aan het massaal kappen van land voor monocultuurplantages, infrastructuur en huisvesting. Daarom moeten sociale bosbouwvergunningen voor dorpsbossen (hutan desa), gemeenschapsbossen (hutan kemasyarakatan) of gewoontebossen (hutan adat) worden verkregen, moet duurzaam gemeenschapsbeheer van de bossen worden versterkt en moeten gemeenschapsondernemingen worden opgericht om de bestaansmiddelen te verbeteren. De locatie van sociale bossen wordt strategisch gekozen. Ze kunnen bijvoorbeeld corridors vormen voor wilde dieren, functioneren als bufferzones rond beschermde gebieden (bijv. Kerinci Seblat National Park), en alternatieve economische activiteiten bieden voor arme gemeenschappen die wat geld proberen te verdienen met (illegale) houtkap en mijnbouw.

Daarom werkt het project naar de volgende drie resultaten toe:

  1. Maatschappelijke organisaties (CSO’s) en gemeenschapsorganisaties (CBO’s) hebben capaciteit en netwerken opgebouwd om invloed uit te oefenen op overheden (Indonesische en Europese) met betrekking tot het beleid voor bosbeheer en het beheer van natuurlijke hulpbronnen door middel van zowel monitoring als deelname aan de dialoog over het overheidsbeleid op lokaal, nationaal en internationaal niveau.
  2. CSO’s en CBO’s implementeren het Social Forestry (SF) programma, zorgen voor legaliteit voor IP&LC bosbeheer, versterken solidariteitssystemen en traditionele waarden bij het beheren van natuurlijke hulpbronnen, zetten duurzame en inclusieve gemeenschapsondernemingen op en beschermen resterende bossen in de Sumatraanse provincies Jambi, West-Sumatra en Bengkulu.
  3. Overheden op provinciaal en districtsniveau hebben een platform voor de inbreng van maatschappelijke organisaties en voor overleg over beleidsontwikkeling, en zorgen voor de implementatie van beleid voor de erkenning van rechten met betrekking tot sociale bosbouw, diensten, eigendomsbeheer en de ontwikkeling van bestaansmiddelen van IP&LC’s.

KKI Warsi, Walhi, Aksi! en IUCN NL werken ook samen binnen de Green Livelihoods Alliance aan het programma Forests for a Just Future. Daarnaast voeren KKI Warsi en IUCN NL samen het programma Strengthen the Roots uit in West-Sumatra, dat erop gericht is maatschappelijke organisaties in staat te stellen lokale (financiële) steun voor hun werk te mobiliseren.

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie. Gepubliceerde visies en standpunten zijn uitsluitend van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van de Europese Unie of CINEA. De Europese Unie noch de subsidieverlenende autoriteit kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

Meer informatie?

Evelien van den Broek
Senior Expert Environmental Justice