Kinderen met boek

Gratis boek over bodemdieren voor alle Nederlandse basisscholen

Vorige week lag hij al bij elke Nederlandse basisschool op de deurmat: een gratis exemplaar van ‘Alle bee(s)tjes helpen’, het nieuwste kinderboek van Jolanda Horsten. Vandaag werd het persoonlijk overhandigd aan de kinderen en leerkrachten die meehielpen met het boek. De lancering werd feestelijk gevierd met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Onderkruipsels’ in het Rijksmuseum.

Headerfoto: (c) Hanno de Vries / Onder het Maaiveld

‘Voor een project van school moet Luk tegels weghalen uit het terras in de tuin. Maar dát vindt zijn moeder niet zo’n goed idee. Daarom verzint Luk een plan. Een plan waarmee hij de dieren die onder de grond leven ook een beetje kan helpen. Het is alleen wel een spannend en soms ook gevaarlijk plan… Gelukkig wordt Luk geholpen door zijn dappere buurmeisje Layla en zijn oma, die ziek op bed ligt en slimme tips geeft. En wat gebeurt er ondertussen allemaal onder de grond? Je ontdekt het allemaal in dit leuke boek!’

Bodemdierendagen

Afgelopen voorjaar kwam ook al een kinderboek uit dezelfde serie uit: ‘Mevrouw Mol en andere (niet zo) vreemde figuren’. De boeken werden ontwikkeld door het IUCN NL-programma Onder het Maaiveld, dat zich inzet voor een gezonde bodem met een rijk bodemleven. Onder de noemer w-onderwereld biedt het programma verschillende activiteiten en materialen aan voor kinderen.

Ook de jaarlijkse Bodemdierendagen (23 september – 5 oktober) zijn bijvoorbeeld onderdeel van Onder het Maaiveld. ‘Tijdens de Bodemdierendagen speuren elk jaar honderden burgerwetenschappers naar bodemdieren in hun omgeving,’ vertelt Froukje Rienks, ecoloog en één van de initiatiefnemers van de Bodemdierendagen.’Zo dragen zij bij aan wetenschappelijk onderzoek naar de staat van onze levende bodem.’

De kinderen die meehielpen met het boek mochten vandaag op een wel hele bijzondere plek zoeken naar bodemdieren: in de tuin van het Rijksmuseum. Daar leefde van alles in de bodem. Zo vonden de kinderen veel verschillende soorten pissenbedden, slakken en zelfs een hele grote duizendpoot.

Bodemdieren zoeken in de tuin van het Rijksmuseum (c) Hanno de Vries / Onder het Maaiveld

Een complete leerervaring

De boeken worden uitgegeven door uitgeverij Zwijsen. Ze kunnen in de klas gecombineerd worden met andere activiteiten, zoals een speciaal hiervoor ontwikkeld lespakket. Zo krijgen kinderen een complete leerervaring die aansluit op hun behoeftes en interesses.

Meer weten?

Elske Swets
Head of Communications
Telefoon: 020-3018251