Deel

Pagina delen met AddThis

2015 meest dodelijke jaar voor natuurbeschermers

20 juni 2016

In 2015 werden per week meer dan drie mensen vermoord omdat zij opkomen voor de natuur. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van Global Witness over het wereldwijde geweld tegen natuurbeschermers. In totaal werden 185 moorden in 16 landen geregistreerd, het hoogste aantal tot nu toe. 

De gevaarlijkste landen voor natuurbeschermers zijn Brazilië (50 moorden) en de Filippijnen (33), gevolgd door Colombia (26), Peru (12), Nicaragua (12) en DR Congo (11). In vier van deze top 5-landen werkt IUCN NL met haar project ‘Bescherm de natuurbeschermer’ aan meer veiligheid voor natuurbeschermers. Dit project, gesteund door de Nationale Postcode Loterij, is een samenwerking tussen IUCN NL, Global Witness, Milieudefensie en Friends of the Earth International.

Natuurbeschermers in deze landen ageren vooral tegen de destructieve gevolgen van mijnbouw, industriële landbouw, houtkap en waterkrachtcentrales. “De wereldwijde vraag naar grondstoffen zoals olie, hout en ijzererts zal alleen maar toenemen, in gelijke tred met de groeiende wereldbevolking”, verwacht Femke Wijdekop van IUCN NL. “Dit raakt vooral dit soort landen waar de bodemrijkdom groot is. En hoe schaarser de grondstoffen, hoe grimmiger het wordt. Maatregelen om lokale natuurbeschermers te beschermen zijn dan ook hard nodig.”

De moorden zijn volgens Wijdekop slechts het topje van de ijsberg. “Een veelvoud hiervan krijgt te maken met bedreigingen, intimidaties en fysiek geweld.” Het nieuwe rapport, getiteld On Dangerous Ground laat zien dat vooral inheemse groepen kwetsbaar zijn omdat zij in afgelegen gebieden leven en hun grondgebied vaak geen wettelijke bescherming van de staat kent. Bijna 40% van de slachtoffers in 2015 waren van inheemse afkomst. 

2015_was_the_worst_year_on_record_for_killings_of_land_and_environmental_defenders

Links

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Femke Wijdekop