Deel

Pagina delen met AddThis

Achteruitgang wilde voedselgewassen brengt voedselzekerheid en diersoorten in gevaar

5 december 2017

Verschillende wilde voedselsoorten, zoals wilde rijst, tarwe en yams, worden met uitsterven bedreigd, zo laat de nieuwe IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten zien. Dit vormt een gevaar voor de voedselzekerheid. “Genetische variëteit is nodig om voedselgewassen beter bestand te maken tegen een veranderend klimaat”, aldus Inger Andersen, directeur-generaal van IUCN (International Union for Conservation of Nature). “Met deze Rode Lijst onderstrepen we de noodzaak om deze soorten te beschermen – voor onze eigen toekomst.”

Een recente studie toont aan dat bijna driekwart (72 procent) van de wilde varianten van voedselgewassen onvoldoende wordt bewaard in genenbanken en dat bescherming in het wild achterblijft. En dat terwijl deze wilde varianten een steeds belangrijkere rol spelen in de wereldwijde voedselzekerheid. Door gecultiveerde gewassen te kruisen met wilde varianten worden ze beter bestand tegen droogte, ziekte en andere uitdagingen die zullen toenemen naarmate het klimaat verandert.

Dolfijnen bedreigd door visnetten

Klimaatverandering zorgt ook voor problemen voor een koeskoessoort (Pseudocheirus occidentalis) in West-Australië. Door droogte en hitte kan dit klimbuideldier onvoldoende voedsel vinden. Ook is hij kwetsbaar voor oververhitting. In de afgelopen tien jaar is de soort met 80 procent achteruitgegaan.

De Rode Lijst vraagt verder aandacht voor onduurzame visserijpraktijken in Azië, die leiden tot een halvering van het aantal Irrawaddydolfijnen (Orcaella brevirostris) en Indische bruinvissen (Neophocaena asiaeorientalis). Grootste vijand van deze soorten zijn visnetten waarin ze onbedoeld verstrikt raken. Dit heeft ook gevolgen voor de lokale economie: dolfijntoerisme is een belangrijke inkomstenbron.

Nieuw-Zeelands icoon herstelt dankzij beschermingsmaatregelen

Met de kiwi – de beroemde loopvogel die een nationaal icoon is voor Nieuw-Zeeland – gaat het beter. Twee kiwisoorten, de rowikiwi (Apteryx rowi) en de noordereilandkiwi (Apteryx mantelli) zijn van de categorie ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’ gegaan. Kiwi’s vallen vaak ten prooi aan door de mens geïntroduceerde roofdieren zoals hermelijnen, fretten, honden en verwilderde katten. Door de kiwi-eieren kunstmatig uit te broeden en de jonge kiwi’s uit te zetten in het wild is het aantal rowikiwi’s toegenomen. Waar de populatie in 1995 nog slechts 160 individuen telde, zijn dat er nu tussen de 400 en 450. Het aantal noordereilandkiwi’s groeit naar schatting met zo’n 2 procent per jaar.

De Rode Lijst laat verder zien dat eenderde van de onderzochte inheemse slangen- en hagedissoorten in Japan bedreigd worden, onder andere door de handel voor huisdieren, verlies van leefgebied en verdrukking door invasieve soorten als pauwen, marters en de Amerikaanse brulkikker. Drie reptielsoorten die alleen voorkwamen op een Australisch eiland zijn uitgestorven. De oorzaak blijft onduidelijk, maar mogelijk zijn ook hier invasieve soorten zoals de hazewindmier de schuldige.

Bekijk het uitgebreide bericht op IUCN.org

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Henk Simons