Deel

Pagina delen met AddThis

Colombiaanse partner wint Whitley Award

30 april 2015

De Colombiaanse natuurbeschermer Rosamira Guillen heeft de Whitley Award gewonnen voor haar inspanningen om het ernstig bedreigde pinchéaapje te behouden. Guillen’s organisatie Fundacion Proyecto Tití zet zich sinds 1985 in om het lot van dit diertje, dat nergens anders ter wereld voorkomt, te verbeteren. In 2009 kregen zij hiervoor financiering uit het landaankoopfonds van IUCN NL.

Guillen ontving de award gisteren in Londen uit handen van prinses Anne, dochter van koningin Elizabeth en beschermvrouwe van het Britse Whitley Fund for Nature. De Whitleyprijs is een van de meest prestigieuze natuurbeschermingsawards ter wereld en staat ook wel bekend als de ‘groene Oscar’.

Versnippering van leefgebied

Guillen is sinds 2004 directeur van Proyecto Tití. “Toen ik hoorde dat het pinchéaapje grote kans had om nog gedurende mijn leven uit te sterven, voelde ik dat ik iets moest doen”, aldus Guillen. Het pinchéaapje is een van de meest bedreigde primaten ter wereld. Volgens de IUCN Rode Lijst zijn er nog zo’n 6.000 over.Grootste bedreiging is de versnippering van leefgebied doordat stukken bos worden gekapt om akkers en weilanden aan te leggen of steden uit te breiden. Marc Hoogeslag van IUCN NL: “Met onze bijdrage, gesteund door de Nationale Postcode Loterij, kan Proyecto Tití verbindingen tussen deze kleine stukjes geïsoleerd bos creëren.” In totaal heeft de organisatie van Guillen al 1.700 hectare bos veiliggesteld. Daarvan profiteren ook andere soorten als luiaards, miereneters, gordeldieren, ocelotten en kapucijnaapjes.

Bewustwording

“Het is bewonderenswaardig hoe Proyecto Tití voor dit beestje in de bres springt”, vindt Hoogeslag. “Via hun educatie- en voorlichtingsprojecten hebben ze ervoor gezorgd dat de Colombianen bewuster zijn van hoe zij kunnen bijdragen aan het behoud van de soort. Ook helpen ze de lokale bevolking met het genereren van inkomsten, bijvoorbeeld uit de productie en verkoop van tassen van gerecycled plastic.” Dankzij deze alternatieve inkomstenbronnen zijn de mensen voor hun levensvoorziening minder afhankelijk van het bos. 

rosamira_guillen_colombia_-_whitley_awards_2015

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Marc Hoogeslag