Deel

Pagina delen met AddThis

Ghanese topartiesten zetten zich in voor behoud Atewa bos

1 juni 2017

Een groep vooraanstaande Ghanese artiesten brengt vandaag gezamenlijk een gloednieuwe hit uit: Atewa ‘till Eternity. Het lied werd gecomponeerd vanuit het Atewa bosreservaat, dat onder druk staat door illegale houtkap, illegale goudwinning, jacht en de uitbreiding van landbouwakkers. Recent is daar nog een dreiging bovenop gekomen: de nieuwe regering is voornemens de productie van aluminium toe te staan, ten koste van het bos. Met deze muzikale productie zetten enkele van Ghana’s meest populaire artiesten zich in om aandacht te vragen voor behoud van het Atewa bos.

Het Atewa bosgebied ten noorden van hoofdstad Accra is niet alleen een wereldwijd erkend uniek stuk natuur, maar voorziet ook meer dan vijf miljoen mensen in Ghana van water. “Maar illegale houtkap, jacht en de uitbreiding van landbouwakkers zorgen ervoor dat de kwaliteit en de omvang van het bos afnemen. Die druk is de afgelopen decennia verder toegenomen door illegale winning van goud rond het reservaat. Door deze ontwikkelingen staan het bos en de betrouwbare voorziening van zuiver water onder grote druk,” vertelt Jan Kamstra, senior expert natuurbeheer bij IUCN NL. “Daar bovenop komt nog het voornemen van de kersverse nieuwe regering om het bos op te offeren voor de productie van aluminium. Dat zou verregaande gevolgen hebben voor miljoenen mensen die afhankelijk zijn van belangrijke ecosysteemdiensten die het bos levert.”

Ghanese topartiesten geven de natuur een stem

Samen met partnerorganisatie A Rocha Ghana, zet IUCN NL zich sinds 2014 in voor behoud van het Atewa bos, voornamelijk met behulp van wetenschappelijke en economische argumenten. “In samenwerking met Green Beat Performers wordt nu ook de culturele weg ingeslagen om de bescherming van Atewa aan te jagen,” vertelt Heleen van den Hombergh, die behalve senior expert bij IUCN NL ook jazz artiest is en initiatiefnemer van Green Beat Performers, dat samenwerking tussen musici en natuurbeschermers bevordert. “Natuur gaat de beroemde Ghanese hiplife artiest Obour, tevens voorzitter van Ghana’s muziekvereniging MUSIGA, aan het hart. Hij heeft zich dan ook vol enthousiasme ingezet om andere Ghanese topartiesten, zoals MzVee, Nero X, Sherifa Gunu en Kojo Rana, te betrekken bij dit initiatief.”

In maart bezocht de groep van populaire zangers en topmusici het Atewa bosgebied. “In de wonderlijke natuur deden we inspiratie op en werden we door partnerorganisatie A Rocha Ghana geïnformeerd over alles wat op ons pad kwam,” vertelt Van den Hombergh, die meewerkte aan de productie. “Naast de grote diversiteit aan vlinders, vogels en kikkers, werden we geconfronteerd met houtkap, gouddelving en andere ontwikkelingen in het bosgebied.”

Met hulp van de gevierde producer Richie Mensah maakte de groep op basis van hun ervaring ter plaatse het lied en de videoclip Atewa ‘till Eternity, waarin het gebied wordt bezongen. “Deze artiesten geven de natuur een stem. We hopen hiermee het belang van het Atewa bos onder de aandacht van een breed publiek te brengen,” aldus Kamstra. “Daarmee willen we bereiken dat het bos op korte termijn de status van nationaal park krijgt.”

Het proces van songwriting zelf genereerde al veel media aandacht in Ghana: het radioteam en de journalisten die mee gingen op de expeditie startten kort daarna –geschokt door de ontwikkelingen in het gebied- een campagne tegen illegale mijnbouw, waarin de musici uitgebreid aan het woord kwamen.

Atewa ‘till Eternity is een muzikaal project van IUCN NL in samenwerking met Green Beat Performers, natuurbeschermingsorganisatie A Rocha Ghana en het Ghanese muzikanten collectief Family Tree Entertainment.

atewa_till_eternity_-_obour_nero_x_mzvee_sherifa_gunu_kojo_rana_kuami_eugene_and_heleen

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Jan Kamstra