Deel

Pagina delen met AddThis

Lezing Tjalle Boorsma: hoe de creatie van een natuurreservaat de blauwkeelara van ondergang behoedt

1 augustus 2018

In de jaren 80 dachten we dat de blauwkeelara was uitgestorven. De voornaamste oorzaak: illegale handel in deze papegaaien en hun veren. In 1992 werd de soort herontdekt in Bolivia. IUCN NL-partner Tjalle Boorsma werkt in dit leefgebied van de blauwkeelara aan oplossingen om deze uiterst zeldzame papegaaiensoort te beschermen. Samen met douanier Dick Mol houdt hij hierover op 13 september een lezing in de Collegezaal van ARTIS.

Momenteel leven er nog maar ongeveer 250 tot 300 ara’s in het wild en daarom staat de blauwkeelara vermeld op de rode lijst van bedreigde soorten als ‘ernstig bedreigd’. Sinds 2013 steunt IUCN NL de lokale Boliviaanse natuurorganisatie Armonia bij de creatie van een natuurreservaat om het leefgebied van de ara’s uit te breiden, en de vogels tegen stropers te beschermen. Sindsdien gaat het beter met de populatie: vorig jaar spotte Boorsma een groep van 155 ara’s, een record. Ook heeft de blauwkeelara een legaal beschermde status verworven onder het nationaal erfgoed van Bolivia. 

Broedgebied beschermen

Ondanks de verbeterde leefomstandigheden in het Barba Azul natuurreservaat blijft overleving van deze papegaaiensoort nog onzeker. De vogels zijn kieskeurige nestbouwers en nestelen zich alleen in bomen met grote holtes. Het creëren van veilige, beschermde gebieden waar de ara's veilig kunnen broeden is daarom essentieel voor het voortbestaan. Hoe zorg je daarvoor? 

Tijdens de lezing in de klassieke collegezaal van ARTIS beantwoordt Tjalle deze en andere vragen en zal douanier Dick Mol zijn verhaal ondersteunen met praktijkvoorbeelden van smokkel op Schiphol. Welke ‘foute’ souvenirs komt hij tegen, en hoe speelt de douane in op de laatste methoden van illegale (dieren)smokkel?

Datum & tijd

Donderdag 13 september vanaf 19.00 uur

Locatie

Collegezaal, ARTIS, Plantage Kerklaan 38-40 Amsterdam

Programma 

  • wandeling door ARTIS naar de Collegezaal
  • welkom door Coenraad Krijger (directeur IUCN NL)
  • lezing door Tjalle Boorsma
  • lezing door  Dick Mol
  • vragen onder leiding van Coenraad Krijger
  • einde programma, drankje 

De voertaal van het programma is Nederlands.

Houdt u er rekening mee dat het ca. 15 minuten lopen is van de hoofdentree van ARTIS naar de Collegezaal.

Aanmelden

Tickets zijn te koop voor € 15,- p.p. (ARTIS-leden € 7,50 p.p.) inclusief een  consumptie.

Koop ticketLees meer

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Marc Hoogeslag