Nederlandse lancering Environmental Democracy Index

15 juni 2015

Vandaag vond in Den Haag de Nederlandse lancering van de Environmental Democracy Index plaats. Deze nieuwe tool, ontwikkeld door het World Resources Institute, laat zien hoe 70 landen scoren op de mate waarin burgers worden betrokken bij milieuvraagstukken.

Onder environmental democracy worden drie type burgerrechten verstaan: het recht op vrije toegang tot informatie over milieugerelateerde zaken, het recht op inspraak bij besluitvorming hierover en het recht om naleving van milieuwetten via de juridische weg af te dwingen.

In totaal zijn er 75 indicatoren gebruikt om te meten hoe goed de wetgeving voorziet in deze rechten. Ook zijn er 24 indicatoren die inzicht bieden in hoe goed een land scoort op de praktische invoering van die wetten. 

Tijdens de door IUCN NL georganiseerde lancering vanmiddag kregen de aanwezigen een demonstratie van de tool door WRI-onderzoeker Jesse Worker en directeur governance Mark Robinson. Een panel van experts bestaande uit Jaap Spier (Nederlandse Hoge Raad), Femke Wijdekop (Institute for Environmental Security) en Kees Rade (Ministerie van Buitenlandse Zaken) gaf hun mening over de index.

De index laat zien dat bijna de helft van de landen (46 procent) geen online informatie aan haar burgers verschaft over de luchtkwaliteit in de grote steden. 29 procent van de landen stelt geen eisen aan het tijdig verstrekken van informatie over milieugerelateerde zaken.

De complete index is te bekijken via www.environmentaldemocracyindex.org

De index kwam tot stand met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Femke Wijdekop