Al sinds 1987 werkt de Mexicaanse natuurorganisatie GESG aan de bescherming van de prachtige natuur in het reservaat Sierra Gorda. Met steun van IUCN NL hebben zij bijna 500 hectare bosgebied aangekocht dat belangrijke leefgebieden van de jaguar met elkaar verbindt.

Headerfoto: Jaguar in Arenitas Reserve- © Grupo Ecológico Sierra Gorda I.A.P. (GESG)

Probleem

De Sierra Gorda bevat zowat de meeste soorten planten en dieren in Mexico. Het landschap varieert van semiwoestijnen tot bergen van 3.000 meter hoogte met de laatste nevelbossen van centraal Mexico. Er leven meer dan 350 vogelsoorten, 700 vlindersoorten en tientallen reptielen en amfibieën. Ook vind je er alle zes wilde soorten katachtigen van Mexico, waaronder de jaguar. Behalve aan dieren biedt het 380.000 hectare grote gebied ook een thuis aan 638 gemeenschappen. Om maïsvelden aan te leggen of hun vee te laten grazen kappen zij grote delen bos weg. Belangrijke leefgebieden voor soorten als de poema raken hierdoor geïsoleerd zodat de dieren minder kans hebben op overleven.

Aanpak

Om dit unieke gebied in het hart van Mexico te beschermen richtten Pati Ruiz Corzo en haar familie in 1987 de stichting Grupo Ecológico Sierra Gorda op. In nauwe samenwerking met de tienduizenden inwoners van de Sierra Gorda werken zij aan duurzaam beheer van het landschap. Dat betekent: stoppen met schadelijke activiteiten als kappen en kaal branden van bos, en in plaats daarvan zorgen voor herbebossing en betere bescherming. De stukken bos die het belangrijkst zijn voor dieren om te kunnen overleven worden door GESG aangekocht en tot beschermd gebied verklaard. Met steun van het landaankoopfonds van IUCN NL kon GESG zo 496 hectare veiligstellen voor de jaguar. Deze gebieden vormen een verbinding tussen geïsoleerde stukken bos.

Resultaat

Dankzij de extra bescherming is de Sierra Gorda nu een veilige haven voor jaguars. De door GESG geplaatste camera’s leveren hiervoor het bewijs: regelmatig worden er foto’s gemaakt van jaguars die door de bossen struinen. De talloze diersoorten in het gebied floreren en de biodiversiteit blijkt zelfs rijker dan gedacht. Er zijn al diverse nieuwe soorten ontdekt, zoals een magnoliasoort die de naam van Pati’s familie heeft meegekregen. De positieve bijdrage die GESG aan de regio heeft gegeven is duidelijk zichtbaar zodra men de Sierra Gorda verlaat en naar de aangrenzende staat San Luis Potosi gaat. Daar zitten de heuvels vol littekens van kaalkap en bosbranden en wordt veelvuldig gejaagd. Het werk van de familie is internationaal niet onopgemerkt gebleven. In 2012 won Pati de National Geographic Award en in 2014 werd zij geëerd met de Wangari Maathai Award.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Meer weten?

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation