Bijeenkomst van het IUCN NL team

Debat: Aanpassen aan het klimaat – hoe financieren we dat?

De financiële sector wapent zich tegen de risico’s van klimaatverandering. Maar gaat de verantwoordelijkheid van beleggers niet verder dan alleen het verkleinen van je eigen risico’s en het beschermen van jouw activa? Hoe kan de financiële wereld bijdragen aan een betere leefomgeving, ook als de temperatuur verder stijgt? Tijdens een bijzondere ontmoeting in Pakhuis de Zwijger op 25 november bespreken ontwikkelaars van klimaatoplossingen en financiers wat ze van elkaar nodig hebben. 

Namens IUCN NL is Romie Goedicke een van de panelleden. Haar pleidooi: niet alleen de risico’s van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies moeten op het vizier van financiële instellingen komen, óók de investeringsmogelijkheden verdienen aandacht. “Daar ligt een enorm potentieel voor financiers om echt een verschil te maken”, zegt Goedicke. “Groene projecten, oftewel projecten die bijdragen aan natuurbehoud of –herstel, leveren meervoudig rendement op. Financieel, maar ook voor de samenleving. Een investering in een natuurlijk mangrovebos verlaagt bijvoorbeeld het risico op overstromingen en zorgt zo voor meer weerbaarheid tegen klimaatverandering. Tegelijk zorgt het ervoor dat een verzekeringsmaatschappij haar premies kan verlagen en winst verhogen.”

Dit soort investeringen in natuur en natuurlijke oplossingen voor klimaatadaptatie schreeuwt om financiers. Deze week liet een rapport van VBDO zien dat beleggingen van institutionele investeerders nog nauwelijks bijdragen aan een klimaatbestendigere leefomgeving. 

Goedicke: ‘Jaarlijks is er een financieringstekort van 250-300 miljard voor investeringen in natuur en zogenoemde nature-based solutions.’ IUCN NL slaat de brug tussen lokale groene projecten en investeerders. ‘Om interessant te zijn moet een project wel een overtuigende business case hebben en voldoende schaal hebben. Wij helpen daarbij.’

Het debat wordt georganiseerd door Pakhuis de Zwijger in samenwerking met VBDO en Waternet. 

Datum en locatie

Het debat vindt plaats op maandag 25 november vanaf 20.00 uur in Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam.

Sprekers

  • Steve Keen, econoom bij UCL Kingston University
  • Jacqueline Duiker, Senior Manager Responsible Investment VBDO
  • Ivo Tanis, oprichter Raingo
  • Romie Goedicke, senior expert Green Economy IUCN NL
  • Anne Koudstaal, bedenker PlasticRoad
  • Johan Ringeling, business strateeg Interpolis
  • Sietse Brouwer, bestuur Spoorwegpensioenfonds & Grootouders voor het Klimaat

Aanmelden

Toegang is gratis.