Groep meisjes protesteert tegen Kaliwa dam

Inheemse gemeenschappen in de Filipijnen verdedigen hun rechten

De Filippijnse overheid is van plan een dam te bouwen in de bossen van de Sierra Madre om in de toenemende vraag naar water in Manila te voorzien. De geplande locatie van de Kaliwa dam is echter het grondgebied van de inheemse dumagats en bedreigt zowel de biodiversiteit van het gebied als hun inkomstenbronnen, watervoorziening en heilige plaatsen. Lokale leider Clara Dullas roept daarom andere dumagats op zich uit te spreken tegen de dam en voor hun rechten, zoals het recht op free prior and informed consent (FPIC).

De Sierra Madre bergketen is één van de laatste grote bosgebieden in de Filippijnen met een hoge biodiversiteit. Er wonen verschillende inheemse groepen in het gebied, zoals de dumagats. Partnerorganisatie NTFP-EP ondersteunt deze groep in het gebied, bijvoorbeeld in het planten van almaciga bomen en de duurzame oogst van almaciga hars.  

Het gebied ligt echter ook dichtbij miljoenenstad Manila dat met watertekorten kampt. De Filippijnse overheid wil daarom de Kaliwa dam bouwen om de inwoners de komende jaren van water te blijven voorzien. 

Inheemse gemeenschappen komen op voor hun rechten

Onze partnerorganisatie NTFP-EP ondersteunt de inheemse gemeenschappen om hen bewust te maken van hun rechten, en ervoor op te komen. In deze video, geproduceerd door onze partner NTFP-EP roept Clara Dullas andere dumagats op hun rechten te verdedigen en de bouw van de dam tegen te houden. Tegelijkertijd roept ze de overheid en inwoners van Manilla om de bescherming en herstel van de Sierra Madre te ondersteunen.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Meer weten? Neem contact op met

Maartje Hilterman
Project Leader – Forests for a Just Future