[Podcastserie] De araripemanakin in Brazilië behoeden voor uitsterven

IUCN NL werkt met lokale natuurorganisaties van over de hele wereld om het leefgebied van bedreigde soorten te beschermen, te verbinden en uit te breiden. Zo vergroten we hun kans op overleving. Gedreven natuurbeschermers uit Brazilië, Indonesië en Irak delen hun verhaal in onze podcastserie ‘Conservation Inspiration’. In de derde aflevering reizen we af naar Brazilië, waar Alberto Campos met toewijding werkt om de Ernstig Bedreigde araripemanakin te behoeden voor uitsterven.

Headerfoto: araripemanakin © Ciro Albano

In 1998 ontdekten ornithologen de araripemanakin. De vogel, met zijn iconische rode kap, komt alleen maar voor in de tropische natte bossen op de hellingen van de Chapada do Araripe in Noordoost Brazilië. Ze hebben bovendien een erg specifieke voorkeur voor hun broedplaats. De manakins bouwen hun nesten alleen langs stromend water, het liefst in het struikgewas aan de oever van stroompjes en beken. Daardoor zijn er maar weinig geschikte broedplaatsen.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

In deze aflevering van de podcastserie Conservation Inspiration wordt host Rosamira Guillen vergezeld door bioloog Alberto Campos, één van de oprichters en de directeur van de Braziliaanse NGO Aquasis. Ze bespreken Alberto’s inzet om de araripemanakin te beschermen. De soort wordt gezien als de waterbewaarder van de Araripe regio. Rosamira en Alberto bespreken ook hoe deze bijzondere vogel de trots van lokale gemeenschappen werd.

Zowel Rosamira Guillen als Alberto Campos zijn partners wiens werk wordt gesteund door het landaankoopfonds van IUCN NL.

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation