Bolivia arresteert vijf jaguarsmokkelaars na onderzoek van Operation Jaguar

De Boliviaanse autoriteiten arresteerden vijf van de belangrijkste jaguarhandelaars van Zuid-Amerika na een drie jaar durend onderzoek in het kader van ons project Operation Jaguar. De criminelen – Chinese staatsburgers die werden gearresteerd voor de handel in jaguaronderdelen van Bolivia naar China – zitten nu achter de tralies of zijn op borgtocht vrij in La Paz, zoals het Boliviaanse ministerie van Milieu en Water vorige week op sociale media bevestigde.

Headerfoto: Jaguar aan een rivieroever © Carlos Navarro

De arrestaties kwamen tot stand na een uitgebreid onderzoek door onze partner Earth League International (ELI). ELI onderzocht de criminele netwerken achter de jaguarhandel in Bolivia van 2018 tot 2020 en onthulde de modus operandi, transportmethoden, routes en geografische hotspots van de handelaars. In 2020 publiceerden ELI en IUCN NL een rapport waarin de criminele netwerken achter deze illegale handel in wilde dieren in Bolivia werden onthuld.

‘We feliciteren de Boliviaanse autoriteiten met hun grondige en snelle werk om enkele leiders van top milieucriminaliteitssyndicaten achter de tralies te krijgen,’ zei ELI CEO en oprichter Andrea Crosta. Deze arrestaties zijn een voorbeeld voor de manier waarop milieumisdrijven in Bolivia en in heel Latijns-Amerika kunnen worden aangepakt. We waren blij om samen te werken met de Boliviaanse autoriteiten en we kijken ernaar uit om samen te werken aan nog veel meer projecten.

Jaguar populaties nemen drastisch af

Stroperij en illegale handel dragen bij tot de afname van de wilde populaties jaguars (Panthera onca) en de verwoesting van hun bredere ecosystemen in hun geboorteland Zuid-Amerika. Jaguars worden gestroopt voor hun vlees, hoektanden, botten, huid, penis en testikels.

‘Jaguars lijden onder een dubbele bedreiging’, legt Liliana Jauregui van IUCN NL uit. ‘De slagtanden en lichaamsdelen van jaguars worden als dusdanig verhandeld, maar ook als vervanger van de hoektanden van tijgers vanwege hun zeer grote omvang. Infrastructurele ontwikkelingen en de toestroom van internationale bedrijven in de afgelopen jaren zijn indirecte drijfveren geweest voor de sterke toename van de jaguarhandel in Bolivia. Voorheen ontoegankelijke wordt nu begaanbaar en daarnaast komt er een nieuwe groep consumenten in aanraking met de jaguar.’

Zowel de binnenlandse als de internationale markt gebruiken jaguarproducten voor culturele of medicinale doeleinden, als trofeeën, decoraties of souvenirs, of levende dieren voor de huisdierenindustrie. Bolivia is momenteel het land met het hoogste aantal geregistreerde jaguarvangsten. De afnemende jaguarpopulaties zijn echter een zorg voor alle landen in het verspreidingsgebied en volgens de laatste CITES-jaguarstudie is dit een probleem in zowel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als daarbuiten.


‘Bolivia is het enige land in Zuid-Amerika dat voor de tweede keer jaguarsmokkelaars achter de tralies heeft gezet, de eerste keer was in 2018’, aldus Joaquin de la Torre, regionaal directeur voor Latijns-Amerika bij het IFAW. ‘In het kader van Operation Jaguar werkt het IFAW ook samen met wetshandhavingsautoriteiten in Peru, Guyana en Suriname om hun capaciteiten te verbeteren om deze criminelen beter op te sporen en te vervolgen. Als we deze illegale handel nu niet met lokale, regionale en internationale samenwerking aanpakken, kan dit het einde betekenen voor veel nu al bedreigde jaguarpopulaties.

Helaas staat de jaguar als soort op een keerpunt en de acties die we vandaag ondernemen om het stropen van – en de handel in jaguars tegen te gaan, zullen bepalend zijn voor hun overlevingskansen. Het is nu meer dan ooit van groot belang om samen te werken met de autoriteiten van de lokale markten, de doorvoerlanden en de landen van bestemming om de handel in jaguars aan banden te leggen.

Epicentrum voor milieucriminaliteit


Milieucriminaliteit – waaronder stroperij, handel in wilde dieren, illegale houtkap en illegale visserij – is een van de grootste criminele activiteiten ter wereld. Vaak over het hoofd gezien, verrijkt milieucriminaliteit transnationale criminele organisaties, mensensmokkelaars, milities en terroristische groeperingen, terwijl het de veiligheid, overleving en gezondheid van inheemse gemeenschappen aantast – en populaties van tijgers, olifanten, neushoorns, haaien, walvissen en jaguars wegvaagt.

Bolivia is een van de meest biodiverse diverse landen ter wereld, maar het land is ook een epicentrum voor georganiseerde misdaad geworden, met een enorme overlap tussen criminele syndicaten voor drugshandel, mensenhandel, het witwassen van geld en milieucriminaliteit.

Meer weten?

Liliana Jauregui
Liliana Jauregui
Senior Expert Environmental Justice
Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation