Levenslang voor moord op natuurbeschermer Willem Geertman in Filipijnen

In de Filipijnen is een man tot levenslang veroordeeld voor de moord op de Nederlandse natuurbeschermer Willem Geertman. Geertman leefde al meer dan 40 jaar in de Filipijnen, waar hij zich samen met de lokale bevolking verzette tegen de oprukkende mijnbouw. In 2012 werd hij op klaarlichte dag doodgeschoten.

Elke week worden vier mensen vermoord omdat zij opkomen voor de natuur. In 2012 was één van hen de Nederlander Willem Geertman. Ondanks verschillende bedreigingen aan zijn adres, verzette hij zich tot het bittere eind tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filippijnen.

Zijn dood werd destijds afgedaan als een roofmoord, hoewel mensenrechtenverdedigers vermoedden dat Geertman om het leven gebracht is vanwege zijn inspanningen jegens mijnbouw. In de documentaire ‘War on Minerals’ probeert documentairemaker Jacco Groen de waarheid boven tafel te krijgen.

Nog geen gerechtigheid

Hoewel de weduwe van Geertman blij is met de veroordeling, benadrukt ze dat er nog steeds geen volledige gerechtigheid is. “Degene die het pistool hanteerde is schuldig bevonden, maar de opdrachtgever is nog altijd op vrije voeten,” zei ze tegen de krant de Inquirer.

Vaak blijken paramilitaire groepen, het leger, de politie of particuliere beveiligers betrokken bij het geweld jegens natuurbeschermers. Vermoedelijk hebben zij banden met overheden of bedrijven die belang hebben bij de komst van bijvoorbeeld een mijnbouwbedrijf.

Liliana Jauregui
Liliana Jauregui
Senior Expert Environmental Justice