IUCN NL-partnerorganisatie Centre Régional de Recherche et d’Education pour un Développement Intégré (CREDI) is één van de winnaars van de Equator Prize 2019, die eer betoont aan maatschappelijke initiatieven die oplossingen bieden voor klimaatverandering en het leven in lokale gemeenschappen verbeteren.

CREDI ontving de prijs voor het opzetten van een acro-ecologische boerderij en een ‘Community Natural Park’ van 67,000 hectare. “Hun werk zorgt voor harmonie tussen lokale gemeenschappen en de natuur en stelt de jeugd centraal bij het tegengaan van klimaatverandering,”zegt Jan Kamstra van IUCN NL. “Hun werk draait om het natuurreservaat “Sitatunga Valley”, een gebied in het zuiden van Benin dat rijk is aan biodiversiteit. Dit reservaat wordt opgezet en beheerd door lokale gemeenschappen.”

De Sitatunga is een bedreigde soort ‘moeras’ antilope. “Het reservaat is het eerste in Benin dat formeel is erkend als een ‘Community Based Protected Area,” zegt Kamstra. IUCN NL steunt CREDI sinds 2007.

De Equator Prize wordt uitgereikt aan 22 maatschappelijke initatieven die oplossingen bieden voor klimaatverandering en het leven in lokale gemeenschappen verbeteren. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 24 september 2019 in New York.

Meer weten?

Jan Kamstra
no longer working at IUCN NL