Politieke vrijheid in Oeganda steeds verder onder druk

Afgelopen weekend zijn in Oeganda zes medewerkers van onze partnerorganisatie AFIEGO 72 uur vastgehouden zonder dat een formele aanklacht tegen hen is ingediend. De arrestaties maken deel uit van een zorgwekkend patroon van pesterijen en vervolging van AFIEGO door de Oegandese autoriteiten.

Headerfoto: oil extraction by Zbynek Burival on Unsplash

Op vrijdag 22 oktober werden zes medewerkers van het African Institute for Energy Governance (AFIEGO) in Oeganda gearresteerd. Het instituut ondersteunt gemeenschappen die getroffen zijn door de olieprojecten in Oeganda en is ook partij bij de rechtszaak in Frankrijk tegen oliegigant Total.

Voortdurende intimidatie

‘De NGO en haar medewerkers zijn al maanden het onderwerp van voortdurende intimidatie,’ vertelt Cas Besselink, Senior Expert Environmental Justice bij IUCN NL. ‘Deze nieuwe arrestaties maken deel uit van een zorgwekkend patroon van pesterijen en vervolging van AFIEGO door de Oegandese autoriteiten.’

Directeur Dickens Kamugisha en vijf medewerkers werden beschuldigd van “het niet overleggen van registratiedocumenten”. Na 72 uur detentie zonder formeel te zijn aangeklaagd, werden ze op maandag 25 oktober op borgtocht vrijgelaten. 

Verdediging van mensenrechten en het milieu

‘AFIEGO staat bekend om zijn activiteiten ter verdediging van de mensenrechten en het milieu, en is actief tegen het omvangrijke olieproject van Total in Oeganda,’ vertelt Besselink. ‘AFIEGO bundelde haar krachten met maatschappelijke organisaties van over de hele wereld om een rechtszaak aan te spannen tegen de oliegigant.’

Onwettige schorsing

Maar de politieke vrijheid in het land staat steeds verder onder druk. Op 20 augustus kregen AFIEGO en 53 andere maatschappelijke organisaties te horen dat het Oegandese NGO-bureau, die de registraties van ngo’s in het land controleert, hun organisatie zou schorsen. ‘Die schorsing is echter onwettig,’ zegt Besselink. Het NGO-bureau heeft geen gezag over AFIEGO. Volgens de advocaten van AFIEGO is er ook geen wettelijke basis voor de schorsing. 

Intimidatie jegens mensenrechtenorganisaties

De International Federation for Human Rights vraagt op haar website ook aandacht voor de intimidatie jegens verschillende mensenrechtenorganisaties in Oeganda die zich bezighouden met olie- en gaskwesties, en de arrestatie van de medewerkers van AFIEGO. 

IUCN NL blijft de zaak nauwgezet volgen en ondersteunt AFIEGO in haar strijd voor politieke vrijheid in Oeganda.

Meer weten?

Cas Besselink
Senior Expert Environmental Justice & Human Resources Manager