Deel

Pagina delen met AddThis

Kamerleden en activisten in debat over straffeloosheid mensenrechtenschendingen

28 mei 2019

Milieu- en mensenrechtenactivisten Ilham Rawoot uit Mozambique, James Otto uit Liberia en Rene Pamplona uit de Filippijnen gaan dinsdag 4 juni in debat met Kamerleden over de straffeloosheid van mensenrechtenschendingen door activiteiten van multinationals en financiële instellingen, zoals Shell en ING.

In veel gevallen gaat het om mensenrechtenschendingen verbonden aan de olie- en gaswinning of palmolieproductie, zoals landroof, uitbuiting of vernietiging en vervuiling van de leefomgeving. De mensenrechtenverdedigers uit Mozambique, Liberia en de Filippijnen zien hoe het dagelijks leven en de toekomst van gezinnen, dorpen, hele gemeenschappen hierdoor wordt ontwricht. Zonder dat de getroffenen ergens kunnen aankloppen om hun recht te halen.

Rawoot, Otto en Pamplona willen een bindend VN-verdrag Bedrijfsleven en Mensenrechten. Dit is een verdrag dat de mensenrechten, arbeids- en milieurechten in grensoverschrijdende productieketens vastlegt. Met dit VN-verdrag kunnen multinationals wél verantwoordelijk worden gehouden. De totstandkoming van dat verdrag krijgt momenteel in de Europese Unie nog weinig steun. Daarom toeren de mensenrechtenverdedigers door Europa om te getuigen wat er nu gebeurt in hun land.

In Nederland vragen zij Kamerleden welke oplossingen die voor ogen hebben in aanloop naar het Tweede Kamer debat over internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op 20 juni.

VN Mensenrechtenverdrag voor bedrijven

De organisatie is in handen van ActionAid, Milieudefensie, IUCN NL en SOMO.  Samen met andere organisaties in Nederland en internationaal zetten deze partijen zich in voor het VN Mensenrechtenverdrag voor bedrijven, oftewel het ‘bindend verdrag mensenrechten en bedrijfsleven’. Dit verdrag, waaraan sinds 2014  wordt gewerkt bij de Verenigde Naties, heeft als doel om mensenrechtenschendingen door bedrijven tegen te gaan en te voorkomen. Het moet ook  de barrières voor getroffenen tot eerlijke rechtspraak wegnemen.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Antoinette Sprenger