Fundación Biodiversa werkt aan herbebossing in Colombia

Koen de Geus maakt met zijn toerfiets een 20.000 kilometer tellende tocht door Midden- en Zuid-Amerika om geld in te zamelen voor natuurbehoud. Onderweg bezoekt hij lokale natuurorganisaties die met steun van het IUCN NL landaankoopfonds een natuurgebied hebben aangekocht of uitgebreid.  Fundación Biodiversa  is de zevende organisatie die hij bezoekt. Deze Colombiaanse organisatie zet zich in voor bedreigde diersoorten, waaronder de spinaap (Brachyteles), de blauwknobbelhokko (Crax alberti) en de Rio Magdalena rivierschildpad (Podocnemis lewyana).

Headerfoto: El Silencio © Fundación Biodiversa Colombia

De Midden Magdalena-vallei, gelegen in het hart van de het Colombiaanse Andesgebergte, is een belangrijk gebied met een rijkdom aan diersoorten. Helaas is slechts 10 tot 15 procent van het regenwoud en wetland-ecosysteem in dit gebied nog intact.

Leefgebied van dieren bedreigd

De regio herbergt een oliereservoir, die samen met de ontbossing voor de veehouderij en de toenemende aanleg van oliepalmplantages, de belangrijkste bedreigingen vormen voor de natuur in de Midden Magdalena-vallei. Hierdoor vormen habitatverlies en -versnippering een groot probleem voor de diersoorten die hier leven.

Fundación Biodiversa werkt daarom aan het verbinden en herbebossen van geïsoleerd geraakte bosfragmenten. Met steun van het IUCN NL landaankoopfonds kocht de organisatie in 2012 een stuk land van 76 hectare: het El Silencio reservaat.  

Bondgenoot van landeigenaren

Sinds 2016 heeft Fundación Biodiversa overeenkomsten gesloten met lokale landeigenaren om het bos binnen hun privéterreinen te behouden. Het resultaat was overweldigend: 58% van het bos wordt nu vrijwillig beschermd door deze landeigenaren. Bovendien beschermen ze ook delen van het bos buiten de grenzen van het beschermde gebied.

Als eerste in Colombia werden de laaglanden van de Midden Magdalena-vallei in 2017 uitgeroepen tot regionaal beschermd gebied.  Fundación Biodiversa en haar partners beheren dit 32.000 hectare grote gebied.

Een belangrijke corridor 

Dankzij een nieuwe bijdrage van het landaankoopfonds kon FBC een tweede aankoop voor Selva Verde werkelijkheid maken, een patch van meer dan 500 hectare met een cruciale rol: het bos van El Silencio verbinden met de wetlands.

Dankzij deze corridor kan de organisatie werken aan het behoud van de Barbacoas wetlands. Dit is één van de meest uitgestrekte en best bewaarde bosgebieden in de hele regio. In Barbacoas leven nog steeds jaguars, zeekoeien, grote groepen spinapen, schildpadden en andere bedreigde en endemische diersoorten.

Natuurlijke regeneratie versnellen

Fundación Biodiversa ondersteunt ook de lokale gemeenschap van Barbacoas. Samen met partnerorganisaties werkt de stichting aan bosherstel terwijl ze tegelijkertijd een nieuwe bron van inkomsten voor de bevolking creëren. 

De mensen in het gebied worden bijvoorbeeld betaald voor het inzaaien van voormalige veeweiden. Onder andere door ondersteunende restoratietechnieken, zoals het planten van voedselbronnen, het gunstige klimaat, en de vruchtbare bodem herstelt de natuur in Barbacoas zich zeer snel. Ook zijn er voedselbronnen voor vogels en zoogdieren, kunstmatige zitstokken voor vogels en schuilplaatsen voor vleermuizen in het gebied gerealiseerd

Dankzij het werk van Fundación Biodiversa, haar partners en de lokale gemeenschap is het beschermde gebied in de Midden Magdalena-vallei weer een veilige plek voor bedreigde diersoorten en een epicentrum van herbebossing.

Fietsende vogelaar

Sinds november 2021 fietst Koen de Geus door Midden- en Zuid-Amerika om geld in te zamelen voor natuurbehoud via het IUCN NL Landaankoopfonds. Volg zijn avontuur via:

Meer lezen?