Perzische luipaard in het wild

[Podcastserie] De herontdekking van de Perzische luipaard in Koerdistan

IUCN NL werkt met lokale natuurorganisaties van over de hele wereld om het leefgebied van bedreigde soorten te beschermen, te verbinden en uit te breiden. Zo vergroten we hun kans op overleving. Gedreven natuurbeschermers uit Brazilië, Indonesië en Irak delen hun verhaal in onze podcastserie ‘Conservation Inspiration’. In de tweede aflevering reizen we af naar Iraaks-Koerdistan, waar Hana Raza voortrekker is van de bescherming van de Perzische luipaard.

Headerfoto: Camera trap image of a Persian leopard in the Qara Dagh nature reserve © Nature Iraq

Qara Dagh is een bergkam begroeid met dichte eikenbossen in Iraaks-Koerdistan. In het gebied woont één van de meest ongrijpbare roofdieren ter wereld: de Perzische luipaard. Deze extreem zeldzame soort werd het icoon van het eerste reservaat in de gehele regio, het Qara Dagh Nature Reserve.

In deze aflevering van de podcastserie Conservation Inspiration wordt host Rosamira Guillen vergezeld door Hana Raza van de NGO Nature Iraq. Ze bespreken hoe Hana en haar team de Perzische luipaard, die als uitgestorven werd beschouwd, herontdekten in de bergen in Iraaks-Koerdistan. Sindsdien heeft Hana haar carrière gewijd aan het oprichten van een project dat deze wereldwijd bedreigde soort beschermd.

Zowel Rosamira Guillen als Hana Raza zijn partners wiens werk wordt gesteund door het landaankoopfonds van IUCN NL.

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation