Met de juiste kennis kunnen boeren veel zelf doen om uitgeputte landbouwgrond te herstellen. Dankzij trainingen gefaciliteerd door IUCN NL is de vruchtbaarheid van het Dogon Plateau in Mali spectaculair toegenomen.

Headerfoto: (c) Joseph Lumumba

Aantasting grond Dogon Plateau

Veel delen van het Dogon Plateau in het hart van Mali zijn sterk aangetast door niet-duurzame landbouw en door bosbranden. De grond is verschraald en bevat nog maar weinig voedingsstoffen. Erosie heeft vrij spel op het kale landschap gekregen. Op veel plaatsen kan de lokale gemeenschap daarom bijna niet meer van de oogsten leven.

Natuurlijke groei versnellen

Met hulp van IUCN NL organiseerde de lokale ontwikkelingsorganisatie Harmonie du Développement au Sahel (HDS) trainingen in zogeheten Assisted Natural Regeneration (ANR) technieken. Het doel van ANR is om de natuurlijke groei van struiken, kruiden en andere planten en bomen te versnellen, bijvoorbeeld door effectief te snoeien en onkruid te verwijderen. In totaal werden meer dan 2.400 lokale boeren in de Dogon Plateau regio enthousiast gemaakt om dit onderhoudswerk op hun eigen terrein uit te voeren.

Grote stijging van het aantal bomen op Dogon Plateau

Dankzij het werk van de boeren volgens het ANR-principe is het gemiddeld aantal bomen per hectare gestegen van zeven naar 70. In het totale gebied, dat meer dan 14.000 hectare omvat, is een toename van 100.000 bomen waargenomen. De herbebossing levert de lokale gemeenschap allerlei voordelen op, zoals meer brandhout, plantaardige bestanddelen voor medicijnen, minder erosie en betere oogsten.

Meer weten?

Mark van der Wal
Senior Expert Ecosystems & Extractives