Manduriacu glaskikker in Ecuador

Biodiversity Challenge van Robeco steunt het Landaankoopfonds

Robeco heeft voor zijn klanten een Biodiversity Challenge georganiseerd om geld in te zamelen voor het Landaankoopfonds van IUCN NL. Klanten over de hele wereld hebben fietsend, wandelend en zwemmend in totaal 12.228 euro opgehaald voor een veilig leefgebied van bedreigde soorten. Dit volledige bedrag wordt besteed aan het uitbreiden en beschermen van het natuurreservaat Manduriacu in Ecuador.

Headerfoto: Manduriacu-glasskikker (Nymphargus manduriacu) Ⓒ Scot Tregesar

Dit jaar heeft Robeco, een internationale vermogensbeheerder met duurzame beleggingsfondsen, een biodiversiteitsfonds gelanceerd. Dit fonds belegt in bedrijven die duurzamer gebruikmaken van natuurlijke hulpbronnen, en in technologieën, producten en diensten die het verlies van biodiversiteit helpen verminderen.

Meer dan 570 klanten deden mee aan de Biodiversity Challenge, een initiatief dat plaatsvond in september en oktober. Deelnemers van deze challenge konden hun activiteiten, van hardlopen tot yoga, registreren via de sportapplicatie Strava. Robeco doneerde vervolgens per actieve minuut een bedrag aan het IUCN NL Landaankoopfonds.

EcoMinga beschermt kwetsbare natuur

Donaties aan het Landaankoopfonds gaan direct naar onze partnerorganisaties in Latijns-Amerika, Afrika, Azië of Europa. In overleg met ons team heeft Robeco voor EcoMinga gekozen. Deze Ecuadoraanse stichting werkt aan het behoud van natuur in het Andesgebergte, waaronder nevelwouden: bossen gelegen op 1000 tot 2500 meter hoogte met een enorme rijkdom aan biodiversiteit. In het noordwesten van Ecuador beschermt EcoMinga, onder andere dankzij de donatie van Robeco, het Manduriacu-woud.

Manduriacu is het leefgebied van unieke soorten die essentieel zijn voor het ecosysteem, zoals de Manduriacu-glaskikker (Nymphargus manduriacu) en de Mindo-glaskikker (Nymphargus balionotus). De laatste soort komt alleen nog voor in Manduriacu. EcoMinga zet zich in voor het beschermen van hun leefgebied omdat het wordt bedreigd door mijnbouw, veehouderij en andere aanjagers van ontbossing.

Mindo-glaskikker in Ecuador
Mindo-glaskikker © Jaime Culebras
Manduriacu-glaskikker © Jaime Culebras

Landaankoopfonds: veilig leefgebied voor bedreigde soorten

Het leefgebied van veel bedreigde soorten verdwijnt in een hoog tempo. Ontbossing is een belangrijke
oorzaak van het verlies of de versnippering van de habitat van veel dier- en plantsoorten. Het Landaankoopfonds stelt al meer dan 20 jaar natuurorganisaties ter plaatse in staat om het belangrijke natuur aan te kopen, uit te breiden en te herstellen. Zij beschermen het gebied in samenwerking met de lokale gemeenschappen. Dit is een snelle en kostenefficiënte manier om het leefgebied van kwetsbare en bedreigde soorten te beschermen.

Meer informatie over de mogelijkheden?

Hanneloes Weeda
Grants and Funding Manager
Telefoon: 020-3018246